Rocarta-online

Sighetu Marmatiei


[Cuprins]

Date generale

Maramuresence

Municipiu in Judetul Maramures, 44300 locuitori, situat la confluenta Izei si Ronisoarei cu Tisa, in depresiunea Maramuresului, la 270 m altitudine. Dezvoltat in imediata vecinatate a unei asezari fortificate existenta aici in epoca bronzului, mentionat documentar in 1334 si avand rolul de targ important in sec. XIV-XVIII, afirmandu-se ca insemnat centru economic si cultural regional, Sighetu Marmatiei este astazi un cunoscut centru economic si social-cultural in nordul tarii, ca si un atractiv centru turistic.

Principalele obiective turistice

- Muzeul Etnografic, amenajat intr-un monument de arhitectura din sec. XVIII, prezinta bogate si variate exponate: unelte vechi, tesaturi diferite si covoare foarte frumos colorate, masti populare specifice locului; sectie de arhitectura populara in aer liber (gospodarii taranesti, o biserica din lemn ce dateaza din 1795), colectii de animale si pasari, un ierbar cu peste 20.000 de plante etc.; - Manastirea Piaristilor, avand o biserica ridicata in stil gotic in sec. XVI-XVII; - Biserica Reformata, construita in stil gotic, in sec. XVI, pe temelia unei biserici mai vechi; - Parcul Gradina Morii, cu arbori seculari; - Ansamblu monumental inchinat victimilor comunismului, cuprinzand un muzeu, un centru de studii si un "Spatiu de Reculegere si Rugaciune".

Regiunea inconjuratoare

- Sarasau, localit. suburbana atestata documentar in 1345, biserica din zid ce dateaza din sec. XVIII, avand turla din lemn; - Vadu Izei, localit. suburbana, vestita pentru portile monumentale ale gospodariilor taranesti, cioplite in lemn de iscusiti mesteri locali; - Sapanta, unde se afla un cimitir vesel si Desesti; - Ocna Sugatag, localitate rurala atestata in 1315, statiune balneoclimatica cu ape clorurosodice concentrate cantonate intr-o veche salina, recomandate in afectiuni ale aparatului locomotor, sistemului nervos periferic, ginecologice; in apropiere se afla Padurea Craiasca, rezervatie naturala pentru potectia laricelui (Larix decidua); v. Flora si fauna Romaniei, Protectia mediului si rezervatii naturale. - Giulesti, localit. rurala, renumita vatra etnografica si folclorica, porti frumos sculptate; biserica din lemn ridicata in sec. XVII, pictata in 1780; - Costiui, localit. rurala, statiune balneoclimatica locala cu ape (lac instalat intr-o veche mina) clorurosodice concentrate, folosite in afectiuni ale aparatului locomotor, sistemului nervos si ginecologice; punct de acces spre culmea Hora (664 m alt.), de unde se deschide o larga panorama asupra vaii si defileului Viseului; - Breb, localit. rurala, statiune balneoclimatica locala cu izvoare sulfuroase, carbogazoase, bicarbonatate, indicate in tratarea afectiunilor tubului digestiv, aparatului locomotor; - Harnicesti, localit. rurala, biserica din lemn construita in 1770, in care se pastreaza picturi de mare valoare; - Barsana, localitate rurala, biserica de lemn in stil pur maramuresean, inaltata in sec. XVI; port popular traditional; - Craciunesti, localitate rurala, statiune balneoclimatica locala, cu izvoare sulfuroase utilizate in cura externa in afectiuni ale aparatului locomotor, sistemului nervos si afectiuni ginecologice.

Domenii


Click here to access the EduSoft website